H.Cyaneus

Budowa oraz urządzanie pojemnika hodowlanego.

H.Cyaneus

Postprzez Spado89 » 06 Kwi 2014, 19:40

Witam. Chcę w najbliższym czasie zakupić skorpa. Mam zapytanie odnośnie podłoża. Poczytałem o podłożach, oraz o gatunku interesującego mnie skorpiona (jak w temacie). Mam jakieś wyobrażenie na temat tego jak ma wyglądać terrarium. A moim małym ale jest to właśnie podłoże. Otóż nie wiem jakie zastosować. Skoro to jest kopiący skorpion myślałem nad miksem włókna kokosowego z torfem :oops: Ale nie jestem pewny czy to by się sprawdziło. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi bardziej doświadczonych terrarystów ;) Mogę dodać tylko że do tej pory zajmowałem się modliszkami więc co się tyczy skorpionów wolał bym zapytać niż zrobić jakiś duży błąd. Z góry dziękuję za podpowiedzi i pomoc. :mrgreen:
Co Cię nie zabije, to Cię zaboli x]
Awatar użytkownika
Spado89
 
Posty: 2
Rejestracja: 06 Kwi 2014, 13:08

Re: H.Cyaneus

Postprzez Rhopalurus » 07 Kwi 2014, 17:29

Witaj,
zależy jak chcesz żeby kopał, jeśli myślisz o tunelach w ziemi to trzeba by było wymieszać piasek, torf/włókno, glinę i najlepiej jeszcze jakieś kawałki donic w nią powsadzać żeby tunel się nie zapadł. Do tego dochodzi jeszcze jego grubość. Jeśli skorpion dorosły to z 15 cm by było wskazane. Jednak większość hodowców takich rzeczy raczej nie stosuje i wystarczy im nora pod kawałkiem jakiegoś korzenia czy kory, wtedy też żadnych mieszanek nie trzeba, wystarczy włókno.
Rhopalurus
 
Posty: 570
Rejestracja: 27 Lut 2011, 22:32

Re: H.Cyaneus

Postprzez Spado89 » 07 Kwi 2014, 21:38

Tuneli to nie. Bo gdybym chciał coś a'la tunele brał bym parkę czy kilka sztuk. Bardziej chodzi mi o to żeby sobie wykopał norkę czy 2. Chciałbym jeszcze zapytać o taką rzecz. Czy nie było by problemem dla skorpiona gdybym na dno wysypał piasek grubości 2-3 cm. A reszta torf/włókno. I czy na ten przykład można wymieszać własnie owe torf i włókno ?
Co Cię nie zabije, to Cię zaboli x]
Awatar użytkownika
Spado89
 
Posty: 2
Rejestracja: 06 Kwi 2014, 13:08

Re: H.Cyaneus

Postprzez Rhopalurus » 07 Kwi 2014, 23:12

Oczywiście podłoże możesz układać warstwowo jak i je mieszać. Wymieszane na pewno lepiej będzie wyglądało. Ale też ważne żeby utrzymywało jakoś tam wilgotność.
Rhopalurus
 
Posty: 570
Rejestracja: 27 Lut 2011, 22:32


Wróć do Terrarium



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


cron