- Obecny czas: 16 Lut 2019, 15:01 • Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)
kabel grzewczy-ogrzewanie
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
kabel grzewczy-ogrzewanie
Witam w jaki sposób najlepiej zamontować kabel grzewczy,posiadam terarium a własciwie akwarium ze szkła klejonego i chce kablem dogrzać terarium skorpionom .Czy można bezpośrednio przykleić do szyby kabel,czy najlepiej przygotować jakąć podstawe?Czy kabel mocno się nagrzewa i trzeba go co jakiś czas wyłączać czy może iść cały dzień?Prosze o pomoc dla niedoświadczonego terrarysty:) Z góry dziękuję
- arczi
Re: kabel grzewczy-ogrzewanie
Witaj,
sprawa wygląda tak, kabel możesz bezpośrednio przykleić na ściankę, ja kleił bym na boczną, tylną, co najlepiej odwzoruje warunki naturalne. Jednak w takim przypadku sporo ciepła będzie uciekać Ci w powietrze przez co przyda się jakaś ścianka. Pamiętaj aby kabel przykleić od zewnątrz, tak aby skorpion nie miał styczności z przewodem.
Sprawa nagrzewania i tego czy możesz zostawić na cały dzień. Warunki w domu ciągle się zmieniają więc ciężko będzie dobrać Ci odpowiednią moc kabla do powierzchni tak aby zachować stabilne warunki. Konieczny wiec będzie termoregulator. Podłączysz go i po problemie. Ustawiasz temperaturę i nie martwisz się niczym. Koszt najzwyklejszego RT2 to ok 30zł z przesyłką więc nie dużo.
sprawa wygląda tak, kabel możesz bezpośrednio przykleić na ściankę, ja kleił bym na boczną, tylną, co najlepiej odwzoruje warunki naturalne. Jednak w takim przypadku sporo ciepła będzie uciekać Ci w powietrze przez co przyda się jakaś ścianka. Pamiętaj aby kabel przykleić od zewnątrz, tak aby skorpion nie miał styczności z przewodem.
Sprawa nagrzewania i tego czy możesz zostawić na cały dzień. Warunki w domu ciągle się zmieniają więc ciężko będzie dobrać Ci odpowiednią moc kabla do powierzchni tak aby zachować stabilne warunki. Konieczny wiec będzie termoregulator. Podłączysz go i po problemie. Ustawiasz temperaturę i nie martwisz się niczym. Koszt najzwyklejszego RT2 to ok 30zł z przesyłką więc nie dużo.
-
pablo102425 - Posty: 549
- Miejscowość: Opava, Czech Republic
Dziękuje za odpowiedź ,tak zrobię
- arczi
Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania kontynuuj wątek, no i powodzenia 

-
pablo102425 - Posty: 549
- Miejscowość: Opava, Czech Republic
mam pytanie, bo napisałeś że potrzebna jest ścianka, a mógłbyś bardziej sprecyzować, znaczy że mam mu zrobić ściankę która ograniczy środowisko zewnętrzne od kabel? jak tak, to z jakiego ma byś tworzywa? (jakie jest najlepsze)
- świeżak
Chodziło o to żebyś trzymał terra oklejone kablem blisko np. ścianki mebla. Przez to kabel będzie grzał terrarium a nie wszystko dookoła.
- chico
- Miejscowość: Opole
okay, tak też później doszłam do wnioski, ale dzięki 

- świeżak
9 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość