Na wstępie chciałbym napisać, że mam 20 lat, od 8 hoduję z powodzeniem ptaszniki (w tym te "najgroźniejsze"), węże i owady (ale to chyba bez znaczenia

Potrzebuję pomocy w wyborze. Naturalnie przeczytałem wszystkie opisy na stronie scorpiones.pl, dodatkowo szukałem informacji na innych stronach. Mam jednak ciągle wątpliwości, ponieważ przy niektórych gatunkach trudno o dobre zdjęcia (wyraźne, eksponujące interesując mnie cechy). Proszę o propozycje skorpionów dostępnych w Polsce, których maluchy można tanio kupić (powiedzmy do 25 zł). Kryteria jakie mnie interesują to:
- jad taki, który nie spowoduje zgonu zdrowej osoby; wiem, że trudno o ukłucie, ale nie mieszkam sam i nie mogę sobie pozwolić na ryzyko. Oczywiście wiem też, że każdy organizm inaczej reaguje na jad- nie musicie pisać o tym wykładu. Po prostu bez gatunków o podwyższonym ryzyku (typu Androctonusy, Czy Leirusy - chociaż A.australis to mój cel w przyszłości [ideał wyglądu

- gruba (bardzo) metasoma: to jest to co mi się w skorpionach podoba najbardziej, jak widzę skorpiona polującego przy użyciu tej broni...

- wielkość: nie koniecznie wielki (raczej średni), tzn. żeby był widoczny (dolna granica to 5cm)
- aktywność i agresywność (nie chcę niepotrzebnie drażnić zwierzaka, czy nim szpanować; po prostu nie lubię zwierzaków, do których wystarczy otworzyć terrarium i uciekają), skrytość (długotrwałe siedzenie pod ziemią nie pożądane)
- możliwość trzymania w temperaturze 26-7 stopni w dzień (w takiej trzymam ptaszniki, nie chcę dodatkowo dogrzewać żarówką- kabel ma wystarczyć)
- najchętniej jasnożółty kolor
- partenogeneza: absolutnie nie myślę o zysku ze sprzedaży młodych, tylko i wyłącznie o możliwości hodowli stadka w przyszłości (5-7 osobników)
- ew. możliwość trzymania w grupie w przyszłości
Na chwilę obecną myślałem o:
- Hottentotta hottenotta: wszystkie, które widziałem są jakby "ubłocone", to naturalny wygląd?
- Buthacus leptochelys: wysoka temperatura (30-35) i cienka metasoma, poza tym cudo
- Tityus serrulatus i stigmurus: super, gdyby nie silny jad
- Mesobuthus gibbosus: całkiem ładny

- Rhopalurus princeps
Jak widać celuję w rodzinę Burthidae. Wiem, że sobie dam radę ze skorpionami, jedynie ze względu na innych mieszkańców nie mogę sobie pozwolić na bardzo silny jad. Muszę też zaznaczyć: nie, nie mam na myśli dzieci, czy osoby starsze. Nikt nie będzie otwierał, stukał w terrarium itp. Po prostu nie chcą mieć świadomości, że jest ryzyko ukłucia przez taki gatunek.
Czy da się wybrać coś dla mnie? Z góry dziękuję za pomoc